Empati
Empati, çocuklarımızın duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebilmelerini sağlamak için belli başlı olay şablonlarını onların zihinlerinde canlandırarak bu olaylara verilebilecek en doğru ve geçerli davranışı tespit ettirmeye yönelik, bireylerin kişilik gelişimini desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir karakter ve davranış yapılandırma oyunudur.
Oyuna başlamadan önce siz hakemlerin bu oyun kılavuzunda yer alan bilgileri dikkatli bir biçimde okuyup anlamış olması beklenir.
Bu oyunda siz Empati hakemlerinin görevi, çocukların doğru davranışlarda bulunmalarını sağlamak değil, doğru davranışı tercih etmelerini ve bu davranışı istemelerini sağlamaktır.
Çocuklarımızın saygıyı hak eden birer şahsiyet olduklarını unutmayarak onların duygu ve düşüncelerini dinleyip bir olay karşısında ne gibi tepkiler verebileceklerini gözlemlemeye çalışın.
Bu nedenle oyun esnasında yeri geldiğinde davranış kartlarının hangi durumlarda kullanılması gerektiği ile ilgili davranış kartlarına ait tanımları onlara hatırlatarak böylece çocukların hata yapmalarına da engellemiş olursunuz.
Tüm destekleyici hamlelerinize rağmen çocuklar yine de yanlış davranış kartlarını kullanabilir.
Bunun da çocukların hafızası, dikkati ve kelime bilgisi ile ilgili kaçınılmaz bir durum olduğunu unutmayın.
Hepimiz biliyoruz ki, çocuklar en iyi eğlenirken öğrenmektedir.
Bu nedenle lütfen bu oyunu oynarken yüzünüzden gülümsemeyi hiç eksik etmeyin ve çocukları yanlış tercihlerinden dolayı yargılayıp eleştirmeyin.
Çocuklarımız mutlu olabildikleri gibi üzülüp öfkelenebilirler de bu duygular kontrol edilebilir ya da engellenebilir şeyler değildir.
Ayrıca engellenmeleri de istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Eğer bir çocuk kızgın olduğunu ifade etmişse bunu kötü bir durum olarak algılamamak gerekir.
Çünkü kötü olan şey, çocuğun doğal olan öfke duygusunu yanlış olan saygısızlıkla birleştirip karşı tarafa saldırgan bir tavırla yaklaşmasıdır.
Çocuğun oyun sırasında öfkelendiği bir durum için “kavga ederim” yerine “kızarım” kartını ileri sürmesi bu açıdan olumlu bir durum olarak değerlendirilebilir.
Davranış kartları içerisinde bulunan “Kavga Ederim” kartı, çocuklar arasında sıklıkla karşılaşılan durumları ele almak için oyunda yer almıştır.
Empati, hiç kimseyi asla kavga etmeye ya da insan ilişkilerini yıkıcı davranışlarda bulunmaya yönlendirmez.
Bu kartların oyuna dahil edilmelerindeki amaç, yetişkinlerin çocuklar arasında sıkça yaşanan bu olayları görmezden gelmelerini engellemektir.
Oyun içinde yer alan “Kavga ederim” isimli davranış kartı, oyuncuların kendilerini savunmak durumunda kaldıkları olaylarda ya da istemeden bir kavgaya karışmış oldukları durumlarda kullanılabilecekleri şekilde tasarlanmıştır.
Bir birey, kendisini savunmak için de olsa bir kavganın içinde yer almışsa bu ödüllendirilebilecek bir davranış değildir.
Bu nedenle oyunda “Kavga ederim” isimli davranış kartı oyunculara asla 5 tam puan kazandırmaz. Bu davranış kartının oyucuya kazandırabileceği en fazla puan 1’dir.
Bir Empati Oyun Kutusunun içinde şunlar yer almaktadır
- 1 Adet Empati Puan Tahtası
- 4 Adet Puan Taşı
- 4 Adet 12’şerli Davranış kartları
- 352 Adet Soru Kartı
- 1 Adet Kum Saati
EMPATİ OYUNU NASIL OYNANIR?
En fazla 4 oyuncunun oynayabileceği bir oyundur. Empati Puan Tahtasında her oyuncu için 1’den 43’e kadar puanlar yer almaktadır. Oyun başlangıcında her oyuncu kendi taşını seçmiş olduğu rengin başlangıç noktasında yer alan küçük Empati Logosuna bırakır ve sonrada aldığı puanlara göre tahta üzerinde ilerleme kaydeder. Oyunda yer alan her bir soru kartında bir adet soru bulunup, bunların puan değerleri şu şekildedir. 5 PUAN – EN DOĞRU ve GEÇERLİ DAVRANIŞ, 3 PUAN –DOĞRU ve GEÇERLİ DAVRANIŞ, 1 PUAN – GEÇERLİ DAVRANIŞ. 5 tam puan her kartta bulunmasına rağmen 3 ve1 puan bulunmayabilir. Bu o kartların 3 ve 1 puan değeri taşımadığını göstermektedir.
Soru Kartları karıştırıldıktan sonra hakem tarafından bir soru seçilir ve okunur. Her oyuncunun sorulara bir dakika içerisinde bir adet davranış kartı göstererek cevap verme hakkı bulunmaktadır. Fakat bir oyuncu Puan Tahtası üzerinde çift kart işareti olan sayılara geldiğinde iki kart kullanarak soruya cevap verebilir. Bu durumda iki karttan aldığı puanlar toplanır. Puan Tahtasında 20 ve 40 puan sayılarına yani Empati Sayılarına gelen oyuncu, en gerideki arkadaşının puanına döner. Eğer en gerideki oyuncu kendisi ise bulunduğu sayıda kalır. 43 puanı ilk geçen oyuncu oyunu kazanır. Beraberlik durumunda oyun tekrarlanır.
Barkod
8680979251010